Zadels voor ronde paarden

Ronde paarden en zadels worden vaak als een moeilijke combinatie gezien. Qua conformatie (bouw) hebben deze paarden vaak een of meerdere van de volgende eigenschappen:

  • Korte rug
  • Ronde ribbenkast
  • Brede kamer nodig (doordat de werveluitsteeksels breed zijn)
  • Overbouwd (croup high)
  • Smalle schouders of grote brede schouders
  • Singelgroeve ligt naar voren
  • Rechte rug of rug die iets naar voren afloopt
  • Weinig schoft en/of brede schoft

Dit leidt voor de ruiter en paard tot een of meer van de volgende veelvoorkomende problemen.

  • Het zadel schuift naar voren (vaak te herkennen doordat je nog een keer moet aansingelen na een tijdje rijden).
  • Het zadel ligt achterover. Het paard is gevoelig in zijn rug daar.
  • Het zadel is te lang voor de rug van het paard.
  • Het zadel schuift/ligt niet stabiel.
  • Het paard kan gaan staken, krijgt last van zijn rug of gaat achter of voor kort lopen.

De pasvorm van de meeste zadels is niet voor rondgeribte paarden gemaakt. Een rond paard heeft een wat wijdere en vlakkere boom nodig. Als de boom de vorm van de rug volgt wordt de balans op de rug beter. Daarnaast moet de boom ook breed genoeg zijn voor de schouders en ribbenkast. Ook de kamer moet breed genoeg zijn voor de wervelkolom. De vulling moet niet te hard en glad zijn maar veerkrachtig en dragend.

Doordat deze paarden vaak een rechte rug hebben  moet het zadel ook rechtere kussens en boom hebben. Als de boom te rond is (denk aan een banaan) en je legt deze op een recht oppervlak dan gaat dit schommelen en zal veel druk geven in het midden of iets achterover gaan liggen en kan naar voren schuiven. Als de schouders vrij vlak zijn dan zal dit nog eerder gebeuren dat zadel over de schouders glijdt. Het paard gaat kort lopen aan de voorkant omdat hij niet vrij kan bewegen door het zadel. Als het zadel voor te strak ligt omdat de boom niet passend is vormt daar zich atrofie (spierverlies) bij de schoft. Veel rondgeribte paarden hebben een brede schoft die ruimte nodig heeft.

Ook de singel vraagt de nodige  aandacht. Een naar voren liggende singelgroeve kan leiden dat de singel naar voren schuift en het zadel mee naar voren trekt. Een assymetrische singel of maansingel kan hiervoor een oplossing zijn. Maar dit moet ook weer bij de conformatie (bouw) van het paard passen.

Rondgeribte paarden hebben soms ook een wat kortere rug. Voor wat langere of grotere ruiters kan dit een probleem zijn dat zij niet in een 16’’ of 17” zadel passen. In een te klein zadel rijden kan leiden dat je teveel buiten het balanspunt van het zadel achterin de lepel gaat zitten waardoor er op de verkeerde plaats van de rug teveel druk komt wat rij technische problemen kan geven.

Door een zadel uit te zoeken dat afgestemd is op de rug van een rondgeribt paard en rekening houdt met de hierboven genoemde aandachtspunten kun je ook voor dit type paard en ruiter een fijn zadel aanschaffen.

De aandachtspunten zijn onder andere de gebruikte boom, type kussens (inclusief de front en rear gusset), lengte van het zadel (eventueel kan de boom 1/2 inch groter dan de kussens zijn zonder uit balans te raken, plaats en positie van de singelstoten, soort en type vulling, bouw van de zweetbladen (iets meer naar voren geeft ook meer ruimte in een korter zadel), lengte van de zweetbladen, plaatsing van de kniewrong, diepte van de zit.

Er zijn een beperkt aantal merken die geschikte zadels hebben voor rondgeribte paarden.

De zadels van de Saddle Exchange Saddling Solutions zijn uitermate geschikt voor rondgeribte paarden. Dit merk komt uit Engeland en is ontwikkeld voor native horses.